Σάββατο 7 Αυγούστου 2010

5ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΜΟΥΣΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΝΑ





Από την Παρασκευή 6 Αυγούστου έως και το Σάββατο 21 Αυγούστου, με καλλιτεχνική διευθύντρια τη διεθνούς φήμης σολίστ πιάνου Ντόρα Μπακοπούλου, το «Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας» θα ντύσει με μελωδίες τις βραδιές του όμορφου νησιού του Σαρωνικού, της Αίγινας. Το Φεστιβάλ διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2006. Από την πρώτη στιγμή γνώρισε μεγάλη αποδοχή από τους κατοίκους του νησιού αλλά και τους πολλούς επισκέπτες του και έγινε αναπόσπαστο μέρος του Αιγινίτικου καλοκαιριού. Ο Σύλλογος Φίλων του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ Αίγινας που ιδρύθηκε πρόσφατα, αποδείχθηκε πολύτιμος για την πραγματοποίηση του και φέτος, παρ΄ όλες τις δυσκολίες. Με τις ιδιαίτερες επιλογές του και με το σταθερά χαμηλό εισιτήριό του, δίνει και πάλι τη δυνατότητα στους φιλόμουσους επισκέπτες και κατοίκους να απολαύσουν μουσικές βραδιές υψηλής ποιότητας σε δύο χώρους μαγευτικούς: στην παραλία της Αύρας, μπροστά από τον αρχαιολογικό χώρο της Κολώνας, ορόσημο της Πόλης της Αίγινας, σε απόσταση τριών λεπτών με τα πόδια από το κέντρο της πόλης, στην Αυλή του Λαογραφικού Μουσείου και στο αμφιθέατρο της οικίας Seegy, στην Παχεία Ράχη.

Το φετινό φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στη μνήμη του μεγάλου ζωγράφου μας Γιάννη Μόραλη, ένθερμου φίλου και υποστηρικτή του θεσμού από τα πρώτα του βήματα και λάτρη της Αίγινας. Επίσης με την ευκαιρία της διπλής επετείου των 200 χρόνων από τη γέννηση των Φρεντερίκ Σοπέν και Ρόμπερτ Σούμαν, το πρόγραμμα περιλαμβάνει ερμηνείες έργων τους, αλλά και επιλεγμένες άριες από όπερες, έργα Φορέ, Σούμπερτ κ.ά. Περιλαμβάνει επίσης τραγούδια από όλο τον κόσμο, βραδιά γαλλικού τραγουδιού κ.ά.

Την Παρασκευή 6 Αυγούστου οι: Μαρία Φαραντούρη Έλλη Πασπαλά και Σαβίνα Γιαννάτου. θα κάνουν τον γύρο του κόσμου με τρεις φωνές. Θα ακουστούν τραγούδια διαχρονικά που μας έχουν σημαδέψει στο χρόνο. Το χαρακτηριστικό τους είναι οι εξαίσιες τριφωνίες και σόλο με τραγούδια από την Ευρώπη, τη Βόρεια και Λατινική Αμερική μέχρι την Ασία αλλά και ελληνικά τραγούδια κυρίως από το χώρο του ρεμπέτικου συνοδευόμενα από εξαίσιους σολίστ: Τάκης Φαραζής: ενορχήστρωση, πιάνο, ακορντεόν, David Lynch: πνευστά, κρουστά, Θωμάς Κωνσταντίνου: νυκτά έγχορδα, Τάσος Μισυρλής: τσέλο, Mikhail Smirnov: βιολί, Πέτρος Βαρθακούρης: μπάσο, Γιάννης Αγγελόπουλος: ντραμς
 
Το Σάββατο 7 Αυγούστου: το Τριο «Gravitas» που το αποτελούν οι Γιάννης Γεωργιάδης, βιολί. Πάρης Αναστασιάδης, βιόλα και Κωστής Θέος, τσέλο. Μαζί τους και ο Βασίλης Ρακιντζής στο πιάνο θα ερμηνεύσουν έργα Μπετόβεν, Ραχμάνινοφ και Σούμαν.
 
Την Παρασκευή 13 Αυγούστου (Οικία Seegy, Παχεία Ράχη): ρεσιτάλ τραγουδιού με τους Λουκία Σπανάκη, υψίφωνο και Μάριο Καζά, πιάνο.

Το Σάββατο 14 Αυγούστου: ρεσιτάλ πιάνου της Ντόρας Μπακοπούλου με έργα Σούμαν, Σοπέν: 200 χρόνια. Η σπουδαία πιανίστα δηλώνει σχετικά: «Στις αρχές του 19ου αιώνα, το πιάνο σαν όργανο βρισκόταν στην πλήρη εξέλιξή του. Από ένα γλυκό αλλά άκαμπτο κλειδοκύμβαλο, άρχισε με την εντατική έρευνα των κατασκευαστών να αποκτά άπειρες ηχοχρωματικές δυνατότητες. Σ’ αυτήν ακριβώς τη συγκυρία εμφανίζονται οι δύο μεγαλύτεροι ποιητές του πιάνου, ο Σούμαν και ο Σοπέν. Είναι πολύ διαφορετικοί αν και είναι και οι δύο άφθαστοι στη μελωδικότητα και την αρμονία. Ο ένας είναι παιδί της κουλτούρας της ρoμαντικής Γερμανίας και ο άλλος της κοινής κουλτούρας Γαλλίας και Πολωνίας. Γεννήθηκαν την ίδια χρονιά, το 1810. Καινοτόμοι σε μεγάλο βαθμό, άνοιξαν καινούριους δρόμους. Το δρόμο του Σούμαν ακολούθησε και εξέλιξε ο Μπραμς, ο Τσαϊκόφσκι και ο Φορέ και του Σοπέν ο Σκριάμπιν, ο Ραχμάνινοφ και ο Ντεμπισί. Ο Σούμαν έσβησε στη Γερμανία μέσα στο οδυνηρό σκοτάδι της τρέλας, ο Σοπέν, 39 ετών, στη Γαλλία από φυματίωση. Είχαν μεγάλη αλληλοεκτίμηση, μας άφησαν αριστουργήματα, ας τους γιορτάσουμε!»
 
Την Δευτέρα 16 Αυγούστου (Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας): Συναυλία Νέων Ταλέντων, με τους: Αναστασία Σγάρα, βιολί, Στέλιο Παπαναστάση, βιόλα και Μαριάννα Μπράουν, πιάνο. Είσοδος ελεύθερη.
 
Την Τετάρτη 18 Αυγούστου (Οικία Seegy, Παχεία Ράχη): Βραδιά γαλλικού τραγουδιού, με τους: Κυβέλη Καστοριάδου, τραγούδι, Ηρακλή Βαβάτσικα, μπαντονεόν, Ντόρα Μπακοπούλου, πιάνο.
 
Τέλος, το Σάββατο 21 Αυγούστου, το Φεστιβάλ κλείνει με μια βραδιά μουσικής δωματίου και με τους διεθνείς μουσικούς: Alissa Margulis, βιολί, Natalia Margulis, τσέλο και Lilly Maisky, πιάνο.
 
Ώρα έναρξης συναυλιών: 9 μ.μ. Τιμή εισιτηρίου: 12 ευρώ γενική είσοδος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου