Πέμπτη, 12 Αυγούστου 2010

www.inka.gr

Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές την περίοδο της μετάβασης του τηλεοπτικού σήματος από αναλογικό σε ψηφιακό.   


Σύμφωνα με τη διεθνή απόφαση της Παγκόσμιας Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU) και  με οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όλες οι Ευρωπαϊκές Χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, προτρέπονται να σταματήσουν την προβολή αναλογικών προγραμμάτων μέχρι το 2012. 


Έτσι από τις 18 Ιουνίου 2010, θα ξεκινήσει στην περιοχή της Αττικής η μετάδοση των ιδιωτικών καναλιών εθνικής εμβέλειας  με ψηφιακό σήμα σύμφωνα με την κοινή Υπουργική Απόφαση 21161/08 για την εκπομπή ψηφιακού  σήματος από τα κέντρα εκπομπής της Αίγινας και του Υμμητού, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει στις περιοχές του Κορινθιακού Κόλπου, της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας. 
Για την προστασία του καταναλωτικού κοινού, για μια υπηρεσία η οποία πρόκειται να αλλάξει ριζικά το μαζικότερο μέσο επικοινωνίας και που αφορά σταδιακά το σύνολο του πληθυσμού σε όλη τη χώρα, το ΙΝΚΑ/Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας - η μεγαλύτερη και παλαιότερη Ένωση Καταναλωτών - ξεκινά μια εκστρατεία ενημέρωσης προκειμένου να αποφευχθούν κρούσματα εκμετάλλευσης ή παραπλάνησης των τηλεθεατών-καταναλωτών κατά τη μετάβαση του τηλεοπτικού σήματος από αναλογικό σε ψηφιακό. 


  


ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΘΕ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ: 


1.     Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πετάξετε την παλιά σας  συσκευή. 


2.     Εάν η τηλεόραση σας δεν έχει ενσωματωμένο ψηφιακό δέκτη MPEG4 (πράγμα που συμβαίνει στην συντριπτική πλειοψηφία των υφιστάμενων τηλεοράσεων για τις τηλεοράσεις που αγοράστηκαν μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2009)  για να μπορέσετε να λάβετε  το νέο ψηφιακό σήμα, αρκεί να εφοδιαστείτε με ένα αποκωδικοποιητή και να τον εγκαταστήσετε στην παλιά σας συσκευή. 


3.     Ο αποκωδικοποιητής αυτός θα πρέπει να χρησιμοποιεί το πρωτόκολλο συμπίεσης MPEG4,το οποίο χρησιμοποιούν ήδη οι ιδιωτικοί σταθμοί και το οποίο θα είναι το πρωτόκολλο συμπίεσης, που θα ακολουθήσει η Ελλάδα. 


4.     Για τις τηλεοράσεις χωρίς ενσωματωμένο ψηφιακό δέκτη MPEG4, κυκλοφορούν στο εμπόριο 2 είδη αποκωδικοποιητών, των οποίων η τιμή ξεκινά από 44 ευρώ: 


α.     SD (Standard Definition) ή μόνο με έξοδο scart, ο οποίος προτείνεται για τηλεοράσεις τύπου CRT ( παλιές τηλεοράσεις, κουτιά). 


β.     HD ( High Definition) ή με HDMI έξοδο, ο οποίος προτείνεται για τηλεοράσεις τύπου LCD/Plasma (επίπεδες τηλεοράσεις). 


5.     Υπάρχει επίσης εναλλακτικά η δυνατότητα αγοράς κάρτα μετατροπέα (module) MPEG4: όμως οι κάρτες αυτές χρησιμοποιούνται μόνο σε τηλεοράσεις που έχουν είσοδο Common Interface (CI), με μόνο μειονέκτημα ότι προσθέτουν χρονοκαθυστέρηση στην αλλαγή καναλιών και δεν είναι συμβατές με όλες τις τηλεοράσεις και για αυτό πρέπει να εξετάζεται προσεκτικά η συμβατότητα με την συσκευή σας. 


6.     Ο αποκωδικοποιητής που θα αγοράσετε θα πρέπει να πληροί οπωσδήποτε την προδιαγραφή MPEG4,για να μπορεί να καλύπτει και τα ψηφιακά κανάλια που εκπέμπουν με τεχνολογία MPEG2. Το αντίστροφο δεν γίνεται! 


7.     Θα πρέπει να ζητάτε εγγύηση επιστροφής χρημάτων ή αντικατάστασης του αποκωδικοποιητή σας, σε περίπτωση μη συμβατότητας με την συσκευή σας. Για το λόγο αυτό προτείνουμε να αναζητάτε την ειδική σήμανση συμβατότητας Digea, για να είσθε σίγουροι ότι η συσκευή σας θα δουλεύει πλήρως και με όλες τις δυνατότητες που σας δίνει η ψηφιακή τηλεόραση. 


8.     Προσοχή σε παραπλανητικές προσφορές από το εμπόριο, για νέες τηλεοράσεις σε πολύ χαμηλές τιμές. Ζητείστε επίμονα να σας βεβαιώσουν ότι πληρούν την προδιαγραφή MPEG4 και όχι MPEG2! Είναι θεμιτό να υπάρχουν προσφορές για τηλεοράσεις MPEG2, αρκεί να γνωρίζετε ότι προβαίνοντας σε μια τέτοια αγορά, θα χρειαστεί να αγοράσετε και μια επιπλέον συσκευή (αποκωδικοποιητή ή κάρτα μετατροπέα) που θα πληροί την προδιαγραφή MPEG4 (πολλά διαφημιστικά φυλλάδια, δεν αναφέρουν αυτή την διευκρίνιση!). 


9.     Η υπηρεσία της ψηφιακής τηλεόρασης πρέπει να γνωρίζετε ότι είναι χ ω ρ ί ς συνδρομή και σας παρέχεται μέσω της DIGEA ή άλλων ψηφιακών παρόχων, χωρίς κανένα απολύτως κόστος. 


10.    Θα πρέπει επίσης να προσέξετε να μην πέσετε θύματα εξαπάτησης εταιριών τηλεμάρκετιγκ που δήθεν εκπροσωπώντας την DIGEA, σας ενημερώνουν για ειδικές προνομιακές τιμές για αποκωδικοποιητές ή νέες τηλεοράσεις, επειδή πρόκειται να χάσετε το τηλεοπτικό σας σήμα! Σε  τέτοιες περιπτώσεις μπορείτε να καταγγέλετε αμέσως στο ΙΝΚΑ τις σχετικές εταιρίες. 


11.     Για την λήψη του ψηφιακού σήματος θα πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν απαιτείται κανένα ειδικό « ψηφιακό» αξεσουάρ όπως «κεραίες», «καλώδια», «βύσματα», ούτε και καμία αλλαγή στην εγκατάσταση της κεραίας. Το μόνο που ίσως χρειασθεί σε κάποιες περιπτώσεις, είναι η μείωση της ενίσχυσης του σήματος στον ενισχυτή της κεραίας σας. 


12.      Εφʼ όσον η τηλεόραση σας «πιάνει» τα αναλογικά κανάλια από τα κέντρα που θα εκπέμψουν ψηφιακά, θα πρέπει να «πιάνει» και τα ψηφιακά. Δεν χρειάζεται αλλαγές ούτε κεραίας, ούτε καλωδίωσης, ούτε άλλες ειδικές τεχνικές εργασίες που μπορεί κάποιοι να σας προτείνουν. 


13.       Τέλος συστήνουμε στους καταναλωτές να μην αγοράζουν αποκωδικοποιητές πριν την επίσημη ανακοίνωση ψηφιακής εκπομπής σήματος στην περιοχή τους! 


  


Για την καλύτερη ενημέρωση και προστασία των καταναλωτών, σχετικά με το θέμα της ψηφιακής τηλεόρασης το ΙΝΚΑ/ΓΟΚΕ θα συνεργαστεί με τους εμπλεκόμενους φορείς σε εκδηλώσεις ενημέρωσης και  ημερίδες, στις περιοχές που επηρεάζονται άμεσα από την αλλαγή του σήματος. 


Το ΙΝΚΑ/ΓΟΚΕ θα ζητήσει άμεσα επίσης από την Γενική Γραμματεία Εμπορίου να απαγορευθεί η εισαγωγή τηλεοράσεων στη χώρα μας που δεν είναι συμβατές με την προδιαγραφή MPEG4, για την προστασία του καταναλωτικού κοινού. 


Για οποιαδήποτε επιπρόσθετη ενημέρωση το καταναλωτικό κοινό μπορεί να ζητά διευκρινήσεις από την γραμμή εξυπηρέτησης της DIGEA (Τηλεφωνικό κέντρο: 14510 χρέωση  0,63 €/λεπτό από σταθερό τηλέφωνο και 1,00 €/λεπτό από κινητό τηλέφωνο για όλους τους παρόχους. Στις τιμές συμπεριλαμβάνεται Φ.Π.Α και η χρέωση είναι ανά δευτερόλεπτο. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Κυριακή (08:00 - 24:00) Help line τηλ. κέντρου: 211 3007404) και στις ιστοσελίδες της www.digea.gr και του www.inka.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου